Rašyčiau šį įrašą rudenį, bet artėja laikas rinkti lapelius, tai tebūnie bendras įrašas :)
Šaltalankių lapelių arbata
Rinkt reikia dar jaunus lapelius. Sudžiovinti ir naudoti arbatai
Fermentuota lapelių arbata
mama darė, tai paklausus parašysiu kas ir kaip
Šaltalankių sultys
Prisiskyniau šakelių su guogytėmis ir parsivežusi namo su manikiūrinėmis žirklutėmis nuskabiau uogeles. Nuploviau, nusausinau savo salotų sausinimo inde. Dėjau uogas į sulčiaspaudę. Gautas sultis vienas sumaišiau su cukrumi 1/1 ir laikiau šaldytuve, o į kitas net nedėjau cukraus ir sudėjau į šaldiklį.
Naudojam arbatai, gaivai gamintis. Galima įsipilt košei pagardinti.
Sultis be cukraus naudojau muilų gamyboje.
Šaltalankių išspaudos su cukrumi
Pas mane iš po sulčių spaudimo lieka gan sultingos išspaudos, tai ir jas sumaišiau maždaug 1/1 cukraus. Susidėjau į plastikinius indelius ir laikiau dalį šaldytuve, o kitą dalį šaldiklyje. Naudojau arbatai gamintis.
Perkošus luobeles išdžiovinti orkaitėje. Jas taip pat naudoti arbatai gamintis
Šaltalankių išspaudų aliejus
Tas pačias džiovintas išspaudas sumalti kavamale. Užsikaitinam alyvuogių ar kt. aliejaus iki 60C ir užpilame išspaudas sumaltas 1/1. Pastatau ant gyvatuko vonioje kokiai savaitei. Paskui reiktų nukošti ir vėl užpilti naujas išspaudas, bet man ir toks buvo gerai.
Šaltalankių išspaudos aliejuje kaip "skrabai"
Kai nukošiam aliejų lieka labai aliejingos išspaudos, tai jas susidedam į indelį ir naudojam kaip šveitiklį rankoms kai labai suskirsta. Neblogai pašveičia ir apgydo.
Šias išspaudas dar galima dėt gaminant muilą. Gausis toks šveičiantis jis tuomet.
aš esu valgius šaltalankių uogienės... seniai... skonis! super!
AtsakytiPanaikinti