2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Sodas. Šilkmedis

Baltasis šilkmedis (Morus alba)
Šis medis natūraliai auga Kinijoje, Korėjos pusiasalyje, Japonijoje, Vidurinėje Azijoje, Turkijoje, Kaukaze, Užkaukazėje, Ukrainoje, Viduržemio pajūrio šalyse. Augalas vienanamis, kartais dvinamis, 10-12 m aukščio. Apsidulkina savomis žiedadulkėmis. Nuo medžio priskinama 10-15 kg vaisių. Pasėjus, derėti pradeda 6-7
augimo metais.

Baltasis šilkmedis – tai vienas seniausiai sukultūrintų augalų. Šių medžių lapais maitinasi šilkaverpių lervos, kurios, virsdamos kokonu, apsivynioja tvirtu šilko siūlu. Maždaug prieš tris tūkstantmečius senovės Kinijoje iš kokonų buvo vyniojami šilko siūlai, o šilkmedžiai auginti kaip šilkaverpių maistas.

Lietuvoje pirmoji šilkmedžių plantacija, kurioje augo apie 1000 medžių, nuo 1985 m. buvo auginama Trakų apskrityje, netoli Daugų. Dar apie 4000 medelių buvo auginami medelyne. Maždaug 50 metų, kol XX a. pradžioje iššalo medžiai, plantacijoje buvo auginami ir šilkaverpio vikšrai, o iš kokonų buvo gaminamas vietinis šilkas. Nuo XIX a. šilkmedžiai buvo auginami ir kitų dvarų parkuose, nuo 1904 m. auginami Kaune. Kauno botanikos sode auga keletas senų šilkmedžių, kasmet užauginančių gausų derlių.

Vaisiai sunoksta nuo birželio vidurio iki liepos pabaigos, kartais iki rugpjūčio pradžios. Derėjimas tęsiasi maždaug 1,5 mėnesio ir visą tą laiką galima vaišintis saldžiomis šilkmedžio uogomis, kurios prinokusios lengvai krenta ant žemės papurčius medį.

Šilkmedžio vaisiai valgomi ir švieži, ir džiovinti, iš jų daromos uogienės, pastilės, sirupai. Savo išvaizda vaisiai panašūs į avietes, gervuoges. Būna jų įvairios spalvos: baltos, žalsvai baltos, violetiniai raudonos (beveik juodos). Uogose daug gliukozės ir fruktozės – apie 20%, apie 6,3% geležies, taip pat yra pektino, vitaminų, citrinos ir obuolių rūgšties, rauginių medžiagų, mineralų.

Šilkmedžio uogos valo kraują, gerina kraujo gaminimąsi, gydo anemiją. Jos turi antiseptinių ir priešuždegiminių savybių, padeda širdžiai, gydo nuo peršalimų.

Šilkmedžiai – greitai augantys ilgaamžiai medžiai, gyvena 200-300 metų ir daugiau. Šviesomėgiai, nereiklūs dirvožemiui, tačiau mėgsta purias, humusingas, kalkines žemes. Visiškai netinka užmirkstantys sklypai. Šaltomis žiemomis gali apšalti jaunų medelių šakučių galai, tačiau atželia tais pačiais metais, o suaugę medžiai Kauno rajone neapšąla.

Vainiką galima formuoti įvairiame aukštyje pagal savo pasirinkimą, šilkmedžiai labai pakantūs genėjimui ir karpymui. Tinkamiausias laikas genėti – žiemos pabaigoje ar kovo mėnesį. Auginant kaip vaismedį, galima formuoti neaukštą 3-4 metrų medelį, o turint vietos geriausia leisti augti laisvai ir visai neformuoti, nes ir savaime susiformuoja labai gražus vainikas.

Aš radau šilkmedį su juodais vaisiais, augantį ant Nemuno šlaito Šančiuose. Vaisiai buvo skanūs ir daugybė vietinių vaikų aplipdavo jo šakas kaip žvirbliai... Tada susirinkau jo uogų ir pasėjau į vazonėlį... Dabar mano sodelyje auga gražūs šilkmedžio medeliai.

 Info pakopijavau iš čia http://www.sveikogyvenimoidejos.lt/baltasis_silkmedis.html Pas juos galima ir įsigyti ;)
 

2 komentarai:

  1. Kažkada, maždaug prieš 50 metų, teko matyti Šančiuose prie mokyklos tvoros buvo prisodinta visa alėja šilkmedžių.Būdama mergikė, esu valgiusi šių uogų. Jų būdavo prikritę pilna žemė.Ten buvo ir geltonoji ir tamsioji rūšis.Toji mokykla buvo kažkur apie 5-o Kranto gatvę.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...