2013 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Sodas. Žilakrūmis

Renkuosi info kokius uogakrūmius sodinti, tad sukopijuosiu ir pas save kai ką ;)



Gausiažiedis žilakrūmis, (Гуми или лох многоцветковый), (Elaeagnus multiflora)
Tai labai gražus uogakrūmis. Jo aukštis 1-3 metrai, žydėti pradeda balandžio pabaigoj e- gegužę ir žydi dvi tris savaites. Tuo metu jis atrodo labai įspūdingai: šakelės tiesiog apsipila nedideliais 6-8 mm skersmens taisyklingais varpelio formos gelsvais, labai aromatingais žiedeliais. Krūmo lapai ovalios formos, storoki, labai dekoratyvūs: viršutinė pusė ryškiai žalia, o apatinė pusė sidabro spalvos, su pavieniais tamsiais rudais žvyneliais. Vaisiai apvalios arba pailgos formos vyšnaitės, jos ryškiai raudonos formos, jos ryškiai raudonos  su sidabriškais taškeliais, labai gražios.Prinokę vyšnaitės ilgai išsilaiko ant šakelių, tad galima skinti ir valgyti 1-1,5 mėnesio Jų minkštimas sultingas, saldus arba švelniai saldžiarūgštis, labai skanus. Viduje vyšnaitės minkštas kauliukas. Dera kasmet gausiai. Nuo vieno 5-6 metų krūmo priskinama apie 2-4 kg vaisių. Derlingumas kasmet didėja ir gali pasiekti 20-30 kg vaisių iš krūmo. Krūmas ilgaamžis, auga ir dera apie 25 metus.
Vaisiuose susikaupia 12-20% cukrų, iki 8% vitamino C, 1-2,5% organinių rūgščių, šiek tiek pektininių rauginių medžiagų, karotino. Beto vaisiuose randama 18 vertingų amino rūgščių, mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, sieros, chromo, mangano, geležies, nikelio, vario, cinko, seleno, bromo, rubidžio. Lapuose apie 250 mg% vitamino C, dar yra cirkonio, aukso, kadmio. Iš lapų gaunama puiki arbata.
Iš tolo šis krūmas primena šaltalankio krūmą, kuriam šis augalas giminingas, tik neturi spyglių. Šaknų sistema paviršinė.
Gausiažiedis žilakrūmis paplitęs Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje, kur auga natūralioje gamtoje. Lietuvoje retai auginamas dendrologijos kolekcijose, sodybose. Jau daugiau kaip 40 metų auga Kauno Botanikos sode. Maždaug 18 metų auga mano sodelyje. Šaltomis žiemomis buvo stipriai apšalęs, tačiau greitai atsistatė – per metus užaugęs iki 1,5 metro aukščio ir 2-3 kartus išsišakojęs. Šie krūmai auga labai greitai, galbūt dėl to, kad ant jų šaknų gyvena gumbelinės azotą fiksuojančios bakterijos. Jokių ligų ir kenkėjų žilakrūmis neturi.
Dauginamas žilakrūmis sėklomis ir žaliomis šakelėmis. Sėklos sėjamos iš karto suvalgius uogas. Sėjinukai pradeda žydėti maždaug ketvirtais metais. Mėgsta puresnį dirvožemį. Auginimui tinka lengvi priemolio ir priesmėlio dirvožemiai, gerai saulės apšviestos vietos.
Gausiažiedis žilakrūmis laikomas vaistingu, sugrąžinančiu žmogui jaunystę, augalu. Tolimuose Rytuose žilakrūmio vaisius naudoja kaip bendrai organizmą stiprinančia, tonizuojančia priemone, pagerinančia širdies,kraujagyslių ir virškinimo sistemos veiklą.
Šis gražus ir skanus uogakrūmis papuoš jūsų šeimos sodą.






Info nukopijavau http://www.sveikogyvenimoidejos.lt/zilakrumis.html  Pas juos galima ir nusipirkti ;)

Dar įkėliau ir straipsnelį iš "Sodo spalvos"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...