2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Mano nauja meilė- pomanderis

Aną dieną pamačiau papuošalą, kurio ir man prisireikė :D

Žodžiu,  tai pakabukas į kurį galima įsidėti kvepaliukų. Į vienus tiesiog ant medvilnės ar vilnos gumuliuko užlašina aliejaus arba deda gintariuką arba medinį rutuliuką ir ant jų užlašina.

Dviračio neišradinėsiu ir naujo straipsniuko nekursiu, bet nukopijuosiu iš mano mylimos parduotuvės puslapio http://aromata.lt/ Jie pas save turi garsaus armėnų juvelyro pomanderių. Nuorodoje galite visus turimus  ir pamatyti. Bent jau man, grožis neišpasakytas jie  :)

"Pomanderis — kvapusis Mūsų Jūros obuolys

Kartu su pamirštais Antikos autoriais, hermetinėmis spekuliacijomis, damaskinėmis rožėmis ir aibe kitų dalykų per lemtinguosius kryžiaus karus į Europą iš arabų pasaulio po užsitęsusių tamsiųjų laikų grįžo ir pomanderis — dar vienas įstabus Viduržemio jūros, arba Mūsų Jūros, civilizacijos veikalas.
Žodžiu pomanderis, kildinamu iš prancūziškų žodžių pomme d‘ambre (ambros obuolys), vadinamas kvepalų rutuliukas, suvoliotas iš brangių kvapiųjų substancijų — muskuso, ambros, civeto — ir įvairių augalų dervų ir sakų. Nors Europoje jie išpopuliarėjo vėlyvaisiais Viduramžiais ir Renesanso metu, jie siekia Antikos laikus.
Esama archeologinių duomenų, kad jau senovės Egipte žmonės nešiojo kvapniųjų dervų rutulėlių, pramaišiui suvertų su perlais ir auksiniais karoliukais, vėrinius. Ilgainiui pomanderiai darėsi vis sudėtingesni. Garsiuosius Renesanso pomanderius sudarė daug skiltelių su skirtingomis substancijomis, ir juos drąsiai galima vadinti tikrais meno kūriniais.
Jie būdavo nešiojami ne tik, kad leistų nė akimirkai neišsiskirti su pamėgtos substancijos kvapu, bet ir apotropėjiniais ar maginiais tikslais, siekiant apsisaugoti nuo ligų, epidemijų, blogo oro, nuodingų kvapų, ar tiesiog paslėpti savo kvapą.
Neišnyko jie ir nūdien, tačiau dabar šie prašmatnūs kvepiantys papuošalai neretai pavadinami „auksiniais rutuliukais“, „auksiniais kiaušinukais“ ar „kvepiančiaisiais akmenėliais“.



Pamaklinėjusi po internetą bandžiau paieškoti kitų atsidarančių, bet nebūtinai skirtų kvepalams



 








 


 nuėjus į etsy.com galima jų visokiausiam skoniu rasti ;)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...