2013 m. gegužės 27 d., pirmadienis

Sodo užrašai. Medlieva

Planuoju pasodinti keletą medlievų. Žadu sodinukų pasikasti pas tėvus Pagėgiuose. Jų ten pilnos pamiškės.


Šiek tiek informacijos radau "Vakarų ekspreso" puslapyje :

Medlieva  nuotrauka, foto
Medlievos Lietuvoje nuo seno auginamos soduose, parkuose, sodybose, o respublikos rytinėje ir ypač vakarinėje dalyje yra sulaukėjusių, augančių miškuose. Vietomis jos sudaro nemažus sąžalynus. 

Medlieva mėgstama daugelio sodininkų, nes žiemą ištverminga, nereikli, atspari ligoms ir kenkėjams. Kasmet gausiai dera, uogos saldžios. 

Tai erškėtinių šeimos nedideli medžiai arba daugiastiebiai krūmai iki 4-6 m aukščio. Žiedai balti, kartais rausvi. Žydi gegužės mėnesį. Vaisiai - serbentų uogos dydžio pavidalo obolėliai, melsvai rausvi, kartais beveik juodi, miltuoti sėklavaisiai, saldūs, sultingi, kiek aitroki. Minkštimas rusvas. Prinoksta liepą-rugpjūtį. Tačiau ne visi vienu laiku. Vaisiai pradeda nokti nuo kekės pagrindo, todėl renkami 3-4 kartus. 

Vaisiai valgomi švieži, džiovinti arba perdirbti. Iš jų gaminamos sultys, drebučiai, džemas, pastilės, kompotas, uogienės, vynas. Į juos tinka pridėti rūgščių obuolių, raudonųjų serbentų arba rūgščių kitų vaisių sulčių.
Šviežias uogas galima išlaikyti 2-3 dienas, o šaldytuve 0 laipsn. C temperatūroje - kur kas ilgiau. Iš ką tik nuskintų uogų sultys beveik neišsispaudžia, bet jas palaikius 7-10 dienų, galima išspausti iki 70 proc. sulčių.
Yra duomenų apie kanadines medlievas, kurios auga mūsų respublikoje kaip dekoratyvinis krūmas, kartais vartojamas kaip poskiepis kriaušėms. 

Medlievos gražiai žydi, rudenį jos labai būna dekoratyvios, tinka gyvatvorėms (pakenčia karpymą) ir pavieniams želdiniams. Tinka eroduojantiems šlaitams apsodinti. Augalo mediena gana tvirta, naudojama įvairiems smulkiems dirbiniams gaminti. Tai šviesamėgiai, medingi augalai. 

Medlieva dauginama sėklomis ir šakninėmis atžalomis, atlankomis, žaliaisiais auginiais. Dauginant sėklomis, patartina jas sėti rudenį, kad sėklos natūraliai bringtų. 

Medlieva gyvena 50-70 metų, didžiausias derlius subrandinamas aštuntais augimo metais. 

Kad neišlūžtų stiebai, krūmas apjuosiamas lankais. Derantiems krūmams pašalinamos silpnos ir pažeistos šakos, nereikalingos šaknų atžalos. 

Vaisių nenurinkus rugpjūtį, jie nenukrenta iki spalio. Nuo vieno krūmo surenkama iki 14 kg vaisių. 

Medlieva - gana ištvermingas poskiepis žemaūgėms kriaušėms ir obelims. 

Vienas iš svarbiausių trūkumų - kad vaisiai kekėje sunoksta ne vienu metu. Kitas trūkumas - juo nulesa paukščiai. Lietuvoje kaip dekoratyviniai arba vaisiniai augalai auginamos šios rūšys: paprastoji, kanadinė, varpinė ir alksnialapė medlievos. Jos nedaug skiriasi stiebų aukščiu ar kitokiu vaisių atspalviu, jų skoniu ir pan. 

Vaistinės medlievos savybės
Medlieva turi ir gydomųjų savybių, padeda sergant kai kuriomis kraujagyslių bei virškinamojo trakto ligomis. Uogos vartojamos kaip sutraukiantis vaistas, o jų nuoviras - sergant stomatitu ar angina burnai skalauti. Uogose yra beta sitasterino, turinčio antisklerotinių savybių. Nustatyta, kad kanadinės medlievos žiedų trauktinė ir antpilas tonizuoja širdį ir mažina arterinį kraujospūdį.
Vaisiuose yra askorbinės rūgšties, antocianų, katechinų, rauginių ir dažančiųjų medžiagų, pektinų, vitamino B2, vitamino P, organinių rūgščių (daugiausia obuolių). 

Medlievos vaisių uogienė
1 kg medlievos vaisių. 400-500 g cukraus, 1 stiklinė vandens, 1 g citrinos rūgšties.
Vaisiai perrenkami, pašalinami vaiskočiai, nuplaunami. Leidžiame vandeniui nuvarvėti ir supilame į karštą cukraus sirupą. Masę užvirti ir ant silpnos ugnies pavirti 5-7 minutes, paskui nukelti nuo ugnies ir leisti pastovėti 8 valandas. Pastovėjusią uogienę baigti virti. Baigiant virti, įberiame truputį citrinos rūgšties. Išvirusi uogienė atvėsinama ir supilama į stiklainius. 

Medlievos vaisų kompotas
1 kg medlievos vaisių, 300-350 g cukraus, 1 l vandens.
Perrinktus ir šaltu vandeniu nuplautus medlievos vaisius (neprinokusius - 2-3 min. blanširuoti 95-100 laipsn. C vandenyje) dėti į paruoštus stiklainius, užpilti karštu cukraus sirupu ir pasterizuoti 85 laipsn. C temperatūroje: pusės litro stiklainius - 10, litro - 15 min. arba atitinkamai sterilizuoti 3 ir 5 minutes verdančiame vandenyje. 

Medlievos vaisių sultys
Prinokusius medlievos vaisius išdėlioti ant popieriaus arba faneros 2-3 cm sluoksniu ir palaikyti 5-8 dienas kambario temperatūroje, tamsoje. Iš palaikytų vaisių lengviau išsispaus sultys, jos bus saldesnės bei aromatingesnės. Medlievos vaisiai nuplaunami, sumaigomi mediniu grūstuvu arba susmulkinami mikseriu, išspaudžiamos sultys. Jos pakaitinamos iki 85 laipsn. C temperatūros, supilamos į karštus sterilius butelius arba pasterizuojamai ir užkemšami.
Parengta pagal "Sodo kraitę"

3 komentarai:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...